Aarhus: Her er de mest grønne restauranter, som serverer mad med kærlighed for naturen

thumb image
Foto: Restaurant Hærværk

Til trods for at mange restauranter har økologi, lokale råvarer og klimaet tænkt ind i deres menu, så er der stadig visse steder, der vælger at gå planken ud og gøre den grønne linje til deres adelsmærke.

Her er der særligt tre restauranter i Aarhus, som udmærker sig. De har ikke kun styr på den grønne fortælling, men har også fået deres hårde arbejde anerkendt lokalt som internationalt.

Vi tager dig en tur gennem de bedste, grønne restauranter i Aarhus.

Hærværk – når det bare ikke kan blive lokalt nok

Findes der noget mere fascinerende end at se et frø blive sået og følge den lange farefulde vej, til der står et sprødt spidskålshoved, høstklart lige til at komme på menuen?

Restaurant Hærværk.

Citatet er sigende for Restaurant Hærværks filosofi. Når man følger råvarerne fra start til slut, får man en større respekt og kærlighed for disse. Og det er hvad, der kendetegner restauranten.

Restauranten slog dørene op i 2014 med Rune Lund Sørensen i spidsen, og har siden da høstet anerkendelse fra nær og fjern. Du kan tydeligt fornemme den store kærlighed Rune og hans passionerede hold har til råvarerne. Alt er sæsonbestemt, friskt og hentes gerne ind fra den lokale leverandør.

Når der er kød på menuen i form af dumblings med rådyr eller gråand rillette, så er det også med omtanke for, hvordan dyret har levet:

Vi tager kun kød fra dyr, som har vært til nytte i produktion. Så ingen kød som kun er blevet til for at blive spist. 

Hos Restaurant Hærværk tages økologien alvorligt. Stedet har derfor modtaget Det Økologiske Spisemærke for en menu, der består af hele 90-100 % økologi.

Hyldes af Michelinguiden

Restaurant Hærværk har også hevet en masse udmærkelser hjem. De kan bryste sig af den grønne femkløver, også kaldet Sustainable Gastronomy, som uddeles af Michelinguiden. Udmærkelsen gives til de restauranter, som gør en særlig indsats for bæredygtighed. Og i en tid, hvor branchen er konstant udfordret på produktionsmetoder, leverandører og affaldshåndtering, så er denne pris en måde hvorpå, at restauranten anerkendes for det hårde flid, ved at imødekomme disse udfordringer.

Det betyder også, at menuen er dynamisk på Restaurant Hærværk. Du får som gæst først mulighed for at danne dig et overblik over retterne, når du sidder ved bordet. Menuen afspejles nemlig i kraft af de råvarer, restauranten har til rådighed.

Hvor: Frederiks Allé 105, Aarhus C

Restaurant Gäst – fokus på et lavt klimaaftryk

Restaurant Gäst ligger i hjertet af Aarhus, kun få meter fra banegården. Her er der en kæmpe passion for mad, hvilket afspejles i menuen, der består af enkle, men smagfulde, nordiske retter med fokus på gode, økologiske råvarer.

Ligesom vores kærlighed til mad, nærer vi også en stor kærlighed til vores jord.

Restaurant Gäst.

Hos GÄST har man valgt at gøre brug af tiltag, der bidrager til at mindske vores klimaaftryk samt madspild i dagligdagen. Alt fra at sikre, at maden er økologisk, som har givet dem bronze i det Økologiske Spisemærke, og hvor fisken er fanget efter naturskånsomme metoder af respekt for miljø og havbund.

Mindre madspil

Restaurant Gäst gør en aktiv indsats for at mindske for at reducere madspild. Her lader de sig inspirere af sæsonens råvarer, som udnyttes til fulde i deres kreative arbejde i køkkenet. Det betyder også, at de løbende tilpasser deres serveringer, så de undgår mest muligt madspild.

Hvor: Banegårdspladsen 14, Aarhus C

Restaurant L’øst – 500.000 bier på taget midt i Aarhus centrum

Restaurant L’øst ligger midt i Aarhus centrum, nær strøget og det pulserende byliv. Derfor er det også svært at forestille sig, hvordan der skulle husere en masse bier hos restauranten. Men det er faktisk tilfældet.

Inde på Scandic Hotel, hvor du finder Restaurant L’øst, har man placeret seks bisteder oppe på toppen af bygningen. Her passer og plejer personalet de 500.000 bier, som sikrer honning og samtidig er med til at fremme biodiversiteten. Netop nu har restauranten høstet hele 100 kg forårshonning, som vil indgå i menuen henover sommeren.

Når mad skabes med omtanke

Hos L’øst går man op i god mad skabt med omtanke for den verden, der omgiver os. Det betyder blandt andet, at menuen er baseret på sæsonens bedste råvarer.

Her elsker restaurantens kokke at udfordre gæsternes smagsløg ved at forvandle enkle ingredienser til retter, der både er kreative, velsmagende og fyldt med flotte detaljer. Her er det særligt fokus på grøntsager, fisk og skaldyr, og hvoraf en stor del af råvarerne kommer fra vores økologiske leverandører.

Hvor: Østergade 10, Aarhus C

You may also like...