EM i kokkekunst: Danmark vinder Bocuse d’Or Europe

thumb image

Europas bedste kok er netop blevet kåret i den prestigefyldte kokkekonkurrence Bocuse d’Or. Guldet gik til den danske kandidat Brian Mark Hansen, som stillede op fra Søllerød Kro. Se de danske mesterværker her.

“SÅDAN CHEF, hvor er det vildt!”. Det udbrød det danske kokkehold torsdag aften, da sejren gik til Danmark i det uofficielle europamesterskab for kokke, Bocuse d’Or Europe. Det danske flag blev hejst i vejret, guld-konfettien flød og der blev givet krammere til højre og venstre – og særligt til den danske repræsentant, mesterkok og vinder af Bocuse d’Or, Brian Mark Hansen.

Det hele løb af stablen i Budapest, hvor 17 lande mødtes 23. – 24. marts 2022 for at kvalificere sig til den interkontinentale konkurrence, der finder sted i Lyon næste år. Men først skulle de bedste kokke i Europa kåres, og her gik førstepladsen til danskeren Brian Mark Hansen. Andenpladsen gik til Ungarn og tredjepladsen gik til Norge.

Intens træning op til Bocuse d’Or

Brian Mark Hansen, der er køkkenchef på Søllerød Kro, forsvarede de danske farver sammen med sin assistent Elisabeth Madsen, der til dagligt er kok på Svinkløv Badehotel. Hun er Danmarks første kvindelige deltager i Bocuse d’Or.

Bocuse d'Or Europe 2022
Tv: Brian Mark Hansen. Th: Elisabeth Madsen
Foto: Jesper Bøjlund // Creative Republic

I to måneder op til konkurrencen havde teamet kokkeret 14-16 timer dagligt, hvor de har lavet den samme forret og hovedret igen og igen.

Konkurrencen foregår nemlig således, at deltagerne skal fremvise to serveringer for dommerne, hvor retterne skal leve op til specifikke krav, der er bestemt på forhånd.

De fineste gourmetanretninger, hvor hovedingrediensen er… en kartoffel!

I år skulle kandidaterne præsentere en ret, der fremhæver kartoflen, som er en af hovedingredienserne i det ungarske køkken. Det glædede Brian Mark Hansen, der med sit sønderjyske ophav har en hel del erfaring med kartoflen. Til Bocuse d’Or skulle 1. servering være varm og vegetarisk, hvor kartoflen skulle kunne genkendes både visuelt og smagsmæssigt.

Kandidaten skulle også lave en større fadservering med en sauce og tre slags tilbehør. Det havde deltagerne fem timer til at lave, hvor retterne blev bedømt ud fra både smag og udseende.

De sidste to dage skulle det alt hårde arbejde så præsenteres i Budapest foran 3000 tilskuere, pressefolk og et dommerpanel bestående af 14 personer.

Se de danske serveringer til Bocuse d’Or herunder.

Den danske forret: “Forårstallerken”

Brian Mark Hansen har i den 1. servering fokus på kartoffelsorten Anuschka, hvor han visuelt ville lede tankerne hen på forår og følelsen af frihed og frisind.

På tallerkenen er der små, mundrette bider af den ungarske kartoffel med både grønne asparges, æggeblomme og syltet kålrabi – alt sammen nydeligt dekoreret som blomster og blade.

Ingredienser:

  • Kartoffel af sorten anuschka med svampe, dansk smør samt hvide og grønne asparges
  • Anuschka-kartofler med æggeblomme og forårsblomster
  • Syltet kålrabi med kvædegele, aromatiske urter og pommes souffle af anuschka-kartofler
  • Ravioli med hasselnødder og rygeost
  • Ærter, granny smith-æbler og verbena

Fadserveringen: Dansk forår i skoven

Ved Søllerød Kro, hvor Martin Mark Hansen er kok, er restauranten omgivet af en smuk skov fyldt med bøgetræer. Inspireret af skoven og duften af svampene og træerne, har Brian kreeret dette fad med vildfilet, enebær og morkler.

Denne servering præsenterer derfor nogle af de grøntsager, som foråret byder på hvert år. Ragouten komplimenterer fadet med knas og friskhed, der symboliserer overgangen fra vinter til forår i Danmark, fortæller Brian Mark Hansen.

Ingredienser:

  • Mosaik af vildt og andelever med enebær og morkler.
  • Vildtfilet i crouton
  • Marmor af vildtkølle med morkler og kartoffel
  • Asparges med granny smith og rygeost samt en ragout

Kæmpe stort tillykke til Brian Mark Hansen med den flotte sejr.

Bocuse d’Or fortsætter i Lyon

I 2023 vil Brian Mark Hansen og 9 andre lande igen dyste i kokkekunst-disciplinen, hvor det hele finder sted i Lyon, Frankrig.

Du kan følge med på Bocuse d’Ors hjemmeside eller Instagram for nyheder om den store gastronomiske hæderspris.

You may also like...