Bagedyst-Jon om sin bedste spiseoplevelse: Maden var bare smuk

thumb image

Det er ikke tit, Jon går på restaurant. Han vil helst lave maden selv. Men han synes også, at det er noget helt særligt, når han får serveret noget, som andre har brugt tid på og gjort noget ud af. Og den helt særlige spiseoplevelse fik han på en østjysk restaurant. Foto: Søren Staun

Vi fanger ham på telefonen midt i et surdejsbrød en mandag-morgen.

”Det her brød bliver pissegodt. Og så står jeg lige og instagrammer det imens, så andre kan være en del af min surdejs-rejse,” fortæller Jon begejstret med et strejf af selvironi.

På Jons Instagram kan man efterfølgende se et velfotograferet surdejsbrød – fra alle vinkler, skåret over og til sidst med smør.

Jon Edlund, bedre kendt som Bagedyst-Jon, deltog i Den Store Bagedyst på DR i 2018. Siden har han formået at skabe et mad-univers om sig selv, hvor han gennem sin hjemmeside ‘Jons Madklub’ og sine sociale platforme deler ud af livet i køkkenet – og ikke kun det søde.

Megaglad for makrelmad med mayonnaise
I køkkenet eksperimenterer han med opskrifter, udvikler nye og leger med køkkengrejet, mens det dokumenteres og sendes ud på hans platforme – alt med formålet om at inspirere andre til at dyrke madlavningen og interessere sig for mad generelt. At han med sit gode humør og umiddelbare facon også er underholdende, er noget, der ’bare’ følger med. Nøgleordet er og bliver ’inspiration’.

“Mad er et sjovt område at beskæftige sig med, for det er så uendeligt. Der er altid noget nyt, man kan dykke ned i, eller ting man kan gøre anderledes.

Og alle har et forhold til mad. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvordan det forhold ser ud. Nogle dyrker madlavningen og bruger lang tid i køkkenet, mens andre helst vil være fri. Jeg synes, mad er noget helt særligt. Det samler os,” fortæller han og fastslår:

“Dermed ikke sagt, at man behøver at gøre en masse ud af hvert måltid. Jeg kan også blive megaglad af at spise en skål havregrød. Og en makrelmad med mayonnaise kan altså også noget!”

Det havde jeg ikke forventet
Efter en kort snak om en god makrelmad og en leverpostejmad med friske agurkeskiver, falder snakken på Jons bedste spiseoplevelse.

“Den kan jeg heldigvis huske, for det var i sommer. Det var på Restaurant Moment i Rønde, hvor de går meget op i bæredygtighed og bruger råvarer fra lokalområdet. Jeg fik 14 serveringer bestående af helt vildt lækre, grønne retter, og så kunne man vælge mellem en vinmenu eller fermenteret juice.”

Foto: Restaurant Moment

“Det var en HEL oplevelse i lækre omgivelser. Der var god betjening, maden kom ind i det rigtige tempo, det spillede bare. Og maden var bare smuk. Hvis jeg må være helt ærlig, så havde jeg ikke forventet at finde sådan en restaurant i Rønde – af alle steder,” fortæller Jon om mødet med den Michelin-anbefalede restaurant.

Der er aldrig nogen, der inviterer mig
Ellers er Jon ikke den store ”spise-ude”-type. Han ved egentlig ikke hvorfor?

“Måske fordi der aldrig er nogle, der inviterer mig. Ej, jeg kan bedst lide at lave maden selv, og så servere det for min familie og mine venner. Det er pissehyggeligt. På den anden side, kan jeg også godt li’, når andre laver mad til mig. Man kan jo blive helt glad, når man får serveret noget, som andre har brugt tid på og gjort noget ud af.”

“Men jeg går mere på café end restaurant, og så mødes jeg med mine venner på Aarhus Streetfood. Så jeg underkender ikke, at der er nogle rigtig gode spisesteder og dygtige kokke i Aarhus,” fortæller Jon, der indtil for nylig boede i Aarhus, hvor han er født og opvokset.

Kagemanden ud af Aarhus
Nu er ærke-aarhusianeren Jon flyttet til Skanderborg, små 30 kilometer fra den jyske hovedstad, som han kender så godt. I Skanderborg havde han og kæresten mulighed for at flytte sammen i et rækkehus med mere plads – og mon ikke lidt ekstra køkkenbordsplads.

“Jeg har endnu ikke haft mulighed for at se rigtigt på byen, så den må jeg se at få undersøgt – også dens spisesteder,” slutter han af.


Læs mere om Restaurant Moment og book bord her ➤

You may also like...