Kom i royal stemning: Oplev de danske slotte og deres køkkener

thumb image


Danmark rummer smukke slotte og godser, som foruden en årelang historie også gemmer på storslåede spiseoplevelser. Vi guider dig gennem det ganske land med seks fantastiske seværdigheder og deres køkkener.

Vi har samlet seks fantastiske slotte med tilhørende restauranter, så du kan komme i royal stemning.

Kom med på en rejse rundt i det danske kongerige og kombiner danmarkshistorie med hæderlige spiseoplevelser i København, Kolding, Tønder, Fredensborg, Gentofte og Ruds Vedby.

Restaurant Tårnet – Christiansborg Slot

Restaurant Tårnet har en af Danmarks vildeste adresser i tårnet på Christiansborg slot. Derinde, hvor alle landets store beslutninger bliver truffet, og hvor historiens vingesus ikke kan undgå at få taget på dig, når du sætter dig til bords højt hævet over det danske demokrati.

Tårnet er med sin beliggenhed, servering og udsigt i hele 44 meters højde en ganske særlig oplevelse for enhver gæst. Her kan du nyde frokost og middag i det opsigtsvækkende lokale, side om side Thorvaldsens næsten 200 år gamle løvestatuer. Der er godt 11 meter til loftet, men Tårnet har formået at skabe en intim stemning, der samler gæsterne i hyggelige spisekroge eller runde sofaer.

Hele rummet emmer af historie, og er du færdig med at spise, kan du altid nyde udsigten fra det store vindue. En storslået udkigspost over slotsgården, ridebanen og videre ud over Dantes Plads med Glyptoteket og Tivolis høje forlystelser i baggrunden.

Køkkenet tager udgangspunkt i de danske køkkentraditioner. Du vil kunne opleve velkendte klassikere indenfor smørrebrødsgenren, men de vil formentlig være præsenteret på en smuk og nytænkende måde. Vælg dine favoritter i kategorierne HavetMarken og Det Grønne. Om aftenen er der lagt op til retter a la carte samt et udvalg af lækre oste serveret med sprødt og sødt.

Hvor: Christiansborg, 1240 København K

Madkælderen Koldinghus – Jyllands sidste kongeborg

Koldinghus er Jyllands sidste kongeborg, som med sine over 750 år på samvittigheden har haft en betydelig rolle i Danmarkshistorien. Gennem tiden har Koldinghus både ageret grænseværn, kongeligt residens og sæde for den lokale statsadministration.

Den dag i dag er Koldinghus stadig et velbesøgt slot, hvor både store og små kan gå på opdagelse i de mange sale og stuer, som gemmer på mange hemmeligheder og historier. Og bliver man sulten undervejs, så søg mod Madkælderen.

Frokosten består af en velassorteret frokostbuffet med udvalgte elementer fra det traditionelle, danske frokostbord. Fra torsdag til lørdag byder restauranten indenfor til konceptet Aften i Madkælderen. En unik helaftensoplevelse med seks serveringer og vin ad libitum. Menuen afspejler naturligvis årstidens råvarer, som kommer fra egnen omkring Kolding.

Der er fri adgang til restauranten, men vil du ind os se Koldinghus, så kan du købe en billet.

Hvor: Koldinghus 1, 6000 Kolding

Restaurant Blixen – Kragerup Gods

Historien om Kragerup Gods går helt tilbage til 1327, hvor det var ejet af ridder Mathæus Jacobsen Taa. Dengang var Kragerup ikke andet end en bondegård med tilhørende kirke, men sådan er det ikke længere. 

I dag byder Kragerup Gods på masser af spændende aktiviteter i deres aktivitetspark, og godsets mange værelser benyttes til alt fra romantiske weekendture til store konferencer. Alt sammen oplevelser, som du kan parre med en middag på godsets Restaurant Blixen. Også den bærer historien med sig, for navnet er opkaldt efter den verdensberømte forfatter Karen Blixen, som i sine unge dage kom meget på Kragerup for at besøge sin fars familie, slægten Dinesen, som havde godset i sin tid.

I Restaurant Blixen går de meget op i at anvende årstidens friske råvarer og urter. Retter med piselige blomster, frisk frugt, grønt og bær – både fra godets egen produktion, men også udvalgte leverandører fra lokalområdet er ofte at finde på menuen.

Stedet er også selvforsynende, når det kommer til energi, idet stedet selv har vindmøller. Således forsøger Restaurant Blixen at håndhæve en bæredygtig tilgang til madlavning, uanset hvilken årstid vi er i.

Hvor: Kragerupgårdsvej 33, 4291 Ruds Vedby

Sønderjysk kagebord på Schackenborg – Tønder

I Møgeltønders smukke omgivelser med hav, marsk og højt til himlen ligger Schackenborg Slot. Træd ned ad de brostensbelagte gader, hvor de gamle lygter oplyser vejen op mod slotskroen for dig.

Schackenborg stammer ligesom Koldinghus tilbage fra middelalderen. Dengang var den kendt som Møgeltønderhus, og her boede bispestolen i Ribe. Navnet Schackenborg kom først til i 1658, da bygherre Hans lensgreve von Schack overtog slottet. Familien von Schack forvaltede slottet og jordene helt frem til 1978, hvor den danske kongefamilie overtog. Senest har H.K.H. Prins Joachim haft redisens på Schackenborg.

Vil du vide mere om slottets historie? Book en rundvisning på Schackenborg her.

Schackenborg restaurant
Foto: Schackenborg Slot på Instagram

På Schackenborg kan du få mere end blot en bid af historien. Slottet rummer både en café og en restaurant i hhv. Herskabsstalden og slotskroen. I Herskabsstalden kan du glæde dig til at nyde både frokost, eftermiddagskaffe og sønderjyske kagefristelser, mens der om aftenen er dækket op til middag på den nyrenoverede slotskro.

Hvor: Slotsgaden 42, 6270 Tønder

Fredensborg Store Kro – Fredensborg Slot

Der findes næppe nogen mere eventyrlig beliggenhed, end den som tilhører Fredensborg store Kro. Det charmerende traktørsted har adresse lige op ad Fredensborg Slot, som er så godt som taget ud af H.C. Andersens eventyr.

Det har både spir, kuppel og standhaftige tinsoldater, der står vagt for Hendes Majestæt Dronningen i deres smukke uniformer og bjørneskindshuer. Med de ydre rammer sat er det bare at læne sig tilbage, slappe af og nyde et velfortjent pusterum.

På Store Kro er det naturlige køkken i fokus. Råvarerne kommer fra lokale producenter og du finder også ofte naturens vilde urter og andre godter fra den omkringliggende skønne natur på tallerkenen. 

Restauranten har åbent alle dage til frokost, og fra mandag – lørdag er der også åbent til aften. Det er også muligt blot at komme forbi til en god kaffe og kage foran en af husets pejse eller i den hyggelige gårdhave.

Efter en dejlig frokost på kroen, kan du med fordel gå en tur i Fredensborg slots storslåede haveanlæg, som er inspireret af barokken og Versailles i Paris. En del af haven er offentlig og har åbent året rundt.

Vil du ind og se slottet og den private del af barokhaven, kan du booke en rundvisning.

Hvor: Slotsgade 6, 3480 Fredensborg

Dronning Louises Tehus – Bernstorff Slot

Ved Bernstorffsparkens udmunding ligger et charmerende lille tehus med stråtag og sprossede ruder. I takt med forårets komme og havens roser springer ud, byder Dronning Louises Tehus på mindeværdige oplevelser, der koncentrerer sig om te.

Kom til Afternoon Tea eller brunch alle weekender i sommerperioden, hvor sanselig te serveres af autentisk sølvstel fra omkring år 1900. Det er muligt at sidde i haven blandt velduftende roser og smukke farver, eller I kan tage plads indenfor i det hyggelige tehus.

Oprindeligt blev huset brugt som gæstebolig i forbindelse med parkens slot. Christian IX’s kone Louise anlagde en dejlig rosenhave foran huset. Her nød hun selv at sidde og drikke sin te midt i den idylliske have. Huset stod tomt i mange år, men i 2013 blev det igen taget i brug og så endda til samme formål – te.

Hvor: Ved Slotshaven 12, 2820 Gentofte

Flere restaurant nyheder...