Middag med vandkig: Her kan du nyde maden med udsigt til vandet

thumb image
Foto: Helenekilde Badehotel

Hvor kan du nyde en god frokost eller middag med udsigt til vandets blå bølger? Her får du et udpluk af de steder på Sjælland, hvor maden bliver serveret med havet, søen eller fjorden som nærmeste nabo.

Vores lille nation er omringet af vand, og Danmark har en kyststrækning på intet mindre end 8.754 kilometer. Derudover har vi masser af smukke fjorde, søer og åer, og vandet har – uanset om det er fersk eller salt – en dragende effekt på os. Så er det jo heldigt, at der ligger ‘et hav’ af skønne restauranter med udsigt til vandet. Vi har samlet Sjællands måske bedste beliggenheder til dig lige her.

Kom med på en tur rundt på Djævleøen, hvor turen går til…

Kirke Hyllinge: Gershøj Kro

Et smutkast fra brændingen i Roskilde Fjord ligger Gershøj Kro og Strandhotel, hvor maden kan nydes til lyden af bølgeskvulp og duften af hav og strand. Når vejret er til det, kan du nemlig tage plads på husets terrasse. Gershøj Kro har i mange år fungeret som et fast forankret holdepunkt for befolkningen i det lille fiskerleje. I dag er fiskeriet mest bestående af lystfiskere, men kroen har dog bevaret sin status i folks bevidsthed.

Dansk-nordisk madlavning med frisk fisk

Stilen er signeret dansk-nordisk madlavning, men altid med forbehold for kreativ udfoldelse. Og da vandet forefindes lige i baghaven, er det særligt retter med fisk, som Gabriel og kokketeamet holder meget af at servere.

Her kan du nyde klassisk smørrebrød, velsmagende retter med dampede muslinger, stegte ål eller en frisk rødspætte.

Hvor: Gershøj Havnevej 14A, 4070 Kirke Hyllinge

Borre: Restaurant ND122

Ved de gamle ålebassiner i Klintholm Havn på Møn ligger Restaurant ND 122. Her praktiserer man det moderne køkken, hvor godt håndværk i kombination med rene råvarer er hovedingrediensen i enhver ret på menukortet.

Hovedtemaet her er at skabe en autentisk stemning, som er helt nede på jorden, og det må siges at være lykkedes rigtig godt, for der er intet om synet af vand, der kan få folk helt ned i gear.

Hos ND122 tager menuen udgangspunkt i årstiden. Her byder kokken Jesper Dams Hansen velkommen til en hyggelig og særlig havnestemning.

På restauranten er der både frokost og aftenservering. Menuen består af de bedste råvarer, både hvad angår kød, grønt og mejeriprodukter og korn. Her vil du kunne opleve elementer, som havfrisk fisk og skaldyr, masser af grønt og naturligvis lidt til de søde smagsløg til at runde oplevelsen af med.

Hvor: Klintholm havneby 24 g, 4791 Borre

Tisvilde: Helenekilde Badehotel

Skal du i ægte sommerstemning, så er Tisvildeleje i Nordsjælland slet ikke til at komme udenom. Du finder Helenekilde Badehotel på toppen af byen, og her tager du plads på deres dejlige terrasse med udsigt til vandet. Du kan også få plads under grønne trækroner i haven, hvor der også her er havkig og saltvandsduft.

Helenekildes smukke omgivelser kan også bookes i forbindelse med diverse private og professionelle begivenheder som bryllupper og møder, men du kan også booke en overnatning i de luksuriøse og romantiske rammer.

Læs mere på Helenekildes egen hjemmeside.

Området omkring Tisvilde er frodigt, og det har selvfølgelig sat sit præg på køkkenet. Her går de højt op i at hente deres råvarer lokalt, så det er bæredygtigt og altid sæsonaktuelt. Kødet får de fra oplandet, mens fiskene bliver trukket op af Kattegats salte bølger.

Til frokost kan du se frem til Helenekildes hjemmelavede smørrebrød. Til aften kan du nyde dagen menu, som tager udgangspunkt i årstidens frugt og grønt samt dagens levering.

Hvor: Strandvejen 25, 3220 Tisvildeleje

Fredensborg: Skipperhuset

Fra Skipperhuset i Sørup er der udsigt til Esrum Sø, bådebro og Chalupus med egen lille havn. Restauranten er et åndehul ikke langt fra København. Trænger du til afslapning og en pause fra storbyens stress og jag, er Skipperhuset et oplagt sted at forkæle dig selv og dem, du holder af. Her kan du nyde god mad i ro og mag i den gamle fredede bygning. Og kommer du i sommermånederne, er der ligeledes mulighed for at nyde maden, naturen og roen helt ude i vandkanten af en af Danmarks skønneste søer.

Til frokost byder Restaurant Skipperhuset på nutidigt smørrebrød. Alt er lavet fra bunden og er baseret på gode råvarer. Til at skylle hele herligheden ned med, tilbyder Restaurant Skipperhuset kolde fadøl, lokale snaps og et ambitiøst vinkort bestående af saftig naturvin og gode klassikere.

Til aften sætter de tempoet ned, så du kan nyde en luksuriøs madoplevelse med udsigt til solnedgang over søen. Menukortet består af blandet snacks og enkle retter. Det franske bistrokøkken er grundsøjlen i den gastronomiske tilgang – med indspark fra både det nordiske og italienske køkken.

Hvor: Skipperalle 6, 3480 Fredensborg

Sorø: Støvlet Katrines Hus

Vi vender næsten mod Sorø, hvor en af Vestsjællands bedste restauranter ligger med front lige ned til Sorø Sø. Et charmerende rødt bindingsværkshus med flot udsigt og et menukort, som synger til himlen.

Gourmet i sæson

I Støvlet Katrines Hus serverer de gourmet-mad, og de lægger en ære i at anvende sæsonbestemte danske råvarer, der tilberedes med inspiration fra hele verden.

Til frokost kan du selv sammensætte din menu ud fra et udvalg af klassiske danske forretter og større frokostretter samt ost og små desserter, eller du kan lade kokken bestemme og gå ombord på deres 4-retters frokost menu. Til aften kan du vælge mellem en 4 eller 6-retters tastingmenu, eller du kan gå på opdagelse i deres a la carte kort og sammensætte din egen menu.

Navnet kommer fra den berygtede kvinde Støvlet Katrine, som blev forvist til Sorø efter at have været kong Christian VII’s elskerinde. Historien går på, at hun boede i huset her.

Tag plads på terrassen eller inde i stuen og nyd dejlig mad i historiske rammer med udsigt til vandet og det grønne.

Hvor: Slagelsevej 63, 4180 Sorø

You may also like...