Tips fra restauranten: Disse vine skal du gå efter, når du griller
Går du med tanker om at grille i weekenden? Her guider sommelier og restauratør, Susanne Kær, dig til de bedste vine.
Sommerferie og lune sommeraftener venter forude, og så skal grillen hives frem fra gemmerne sammen med tæpper og picnic-kurv. Mens duften af de glødende kul blander sig i sommerluften, kan du starte ud med en dejligt glas vin. Men hvilken type vin skal man lige vælge?
Vi har stillet spørgsmålet til Susanne Kær, som er sommelier og restauratør på Tabu i Aalborg og derfor garvet i at sammensætte mad og vin, så det går op i en højere enhed. Her kan du se hendes råd til, hvad du skal kigge efter, hvad enten du er til rosé, hvidvin eller rødvin.
Rosévin
”Sommertid er altid rosétid, synes jeg. Rosévin gør sig rigtig godt til vejret og de lune sommeraftener. Den er også god, fordi den pga. dens syre renser munden efter hver ret, så man bedre kan smage maden.”
”Hvis man skal grille, skal man gå efter en rosé, der er kraftig i smagen og farven, og det finder man eksempelvis i vine fra Australien og Italien. Derudover skal den ikke være sød, men have en tørhed og god fylde for at kunne matche maden.”
2 gode, kraftige rosévine:
- Montepulciano d´Abruzzo Cerasuolo fra Mellemitalien. Den fremstilles på den lokale rødvinsdrue Montepulciano. Cerasuolo betyder ”kirsebærfarvet,” og farven er derfor mørkere og vinene har ofte både god struktur og fylde.
- Fra Syditalien findes gode rosévine på Negroamaro-druer. Fremgangsmåden og farven er den samme som i Abruzzo.
Hvidvin
”Hvidvin er oplagt, hvis man griller fisk eller skaldyr. Generelt er der mange mennesker, der ser hvidvin som noget, der skal overstås inden rødvinen. Derfor bruger de færre penge på den og bliver måske bekræftet i, at hvidvin ikke er noget særligt. Men finder man en hvidvin i prislejet 75-120 kr., kan man godt finde nogle rigtig gode.”
”Til grillaftener anbefaler jeg en hvidvin, der har lethed, friskhed, syre og elegance, og det finder man i vine fra de kølige områder som Østrig og Nordspanien. Derudover må den gerne have saltede noter, som blandt andet gør sig rigtig godt til skaldyr. Griller man laks, må hvidvinen gerne være mere fyldig og fed i smagen og mere eksotisk præget. Det kan eksempelvis være en Sauvignon fra New Zealand eller en Chardonnay fra Australien.”
Tre gode hvidvine:
- Grüner Veltliner fra Østrig. Her finder man altid friskhed, syre og elegance.Herudover har den en fin aroma, frugtighed og et strejf af peber. Det er en skøn terrasse-vin og anvendelig til lette fiskeretter.
- Albarino fra Rias Baixas i Spanien. Det er et ”upcoming” område med særdeles spændende hvidvine.
- En outsider kan være en Verdicchio di Castelli de Jesi fra regionen Marche i Italien. Det er gode frugtrige hvidvine med masser af karakter.
Rødvin
”Jeg anbefaler, at man holder sig fra de meget kraftige og tunge rødvine, når man skal grille. De gør sig bedst indendørs, hvor man bedre kan fornemme duften. I stedet må rødvinen gerne være let og krydret i smagen. Derudover kan det være en god idé at servere den lidt køligt – ca. 12-14 grader – for at give den lidt mere friskhed. Man behøver ikke at ofre store summer på en rødvin, når den skal drikkes udenfor, fordi man ikke får samme duftoplevelse som indenfor. Man kan sagtens finde nogle gode vine i prislejet 75-120 kr.”
”Men vinen afhænger også af, hvilken mad man serverer: Har man har krydrede dressinger eller andet krydret mad, er det bedst med en krydret vin, mens retter uden kraftige smage passer godt til en Pinot Noir, der er frisk og frugtagtig i smagen.”
2 gode krydrede rødvine:
- Prøv fx en god Aglianico del Vulture fra Basilicata i Syditalien. Det er en spændende drue, der vokser i vulkansk jord, hvilket giver god koncentration og meget smag i vinen.
- Der sker meget på rødvinsfronten i Spanien. Her finder man masser af spændende rødvine i moderne stil uden det tunge fadpræg. Prøv fx vine fra Montsant, der ligger lige udenfor Priorat.
”Generelt vil jeg anbefale, at man smager og spørger sig frem, for smag er jo også meget individuelt. Det giver god mening at tage til en vinhandler, hvor man evt. kan få lov til at smage vinen. Supermarkedet er lidt af en jungle ift. kvalitet og vejledning, og man skal huske på, at det der står på vinens etikette jo er en reklame for vinen og ikke en vejledning.”
”En god fingerregel er, at jo mere sol og varme druerne har fået, des rundere og blødere er vinen i smagen. Finder man vin fra de lidt koldere områder som Nordspanien eller Østrig er vinen mere syrlig og frisk i smagen.”