Prisbelønnet kok inviterer til jubilæumsmiddag i København

thumb image

For 20 år siden vandt Rasmus Kjær Danmarksmesterskabet for professionelle kokke. Siden da er der sket en hel del for chefkokken, hvilket gæsterne også vil kunne opleve gennem en 14-retters jubilæumsmiddag. Få en forsmag på nogle af hans prisvindende signaturretter og røverhistorier fra køkkenet.

Spørger man den prisbelønnede kok, Rasmus Kjær, hvad der adskiller ham fra andre kokke, svarer han, at han ikke er noget særligt.

Kigger man på hans CV, ser man dog en lang række forskellige priser fra både DM i smørrebrød (2013), Den Gyldne Jomfruhummerklo (2006), Årets kok (2002), og han har sågar vundet VM i “Verdens bedste, grillede dessert” i Jamaica. Ja, Rasmus Kjær har været vidt omkring – både i verden og i gastronomien.

Vejen til Årets kok

Kokkeeventyret startede for snart 30 år siden, hvor Kjær var kokke-elev ved Hotel Royal i 1993.

“Det var et højborg for det helt klassiske køkken – med masser af sølvtøj,” forklarer han.

“Det er ikke sådan, jeg selv laver mad nu, men det gav mig en god grunduddannelse, som jeg så kunne bygge videre på,” tilføjer Rasmus.

Det gjorde, at han tog til Frankrig og Schweiz, hvor han blev ansat ved bl.a. Restaurant Gals. Her lærte han det franske køkken at kende. Og så tog det fart.

Fra 1996-2002 bliver Rasmus Kjær køkkenchef ved bl.a. Le Basilic og Krogs Fiskerestaurant, og i 2002 vinder han prisen som Årets Kok. En titel, der giver ham mulighed for at åbne sit eget sted; Restaurant Extra på Østerbro. Og her er det ikke fisk eller fransk, der bliver serveret på fint sølvtøj. Nej, det er gourmet tapas.

Det er særligt interessen for det spanske køkken, som han introducerer i 00’erne for danskerne. De små serveringer, hvor man får adskillige smagsindtryk, er en spiseform Rasmus Kjær holder af. Når han selv skal spise på restaurant, vælger han også forskellige, små retter.

Rasmus Kjær

Når jeg skal ud at spise, så vil jeg hellere have alle forretterne, end at spise en stor bøf til hovedret. Det er bare mere inspirerende.

– Rasmus Kjær

Kærligheden til de mundrette, spanske tapas resulterer også i bogguiden ‘Tapas & Sherry’, som han skriver sammen med mad- og vinskribenten Søren Frank.

Men at drive en succesfuld restaurant med 50 ansatte er svært samtidig med ønsket om at være en god familiefar. Derfor vælger Rasmus Kjær at skrue ned for tempoet. Gennem årene har Rasmus Kjær været madskribent på madmagasinet Gastro, køkkenchef på Skovshoved Hotel og arbejdet med catering og private dining.

Rasmus Kjær anno 2022

I dag driver Rasmus Kjær et selskabslokale til private dining på Østerbro, der tidligere husede gourmetrestauranten The Alchemist. Her inviterer Rasmus Kjær til specielle arrangementer, hvor gæsterne kan opleve en intim spiseoplevelse, hvor alt mad kommer fra Rasmus’ egen hånd.

Det er en spiseform, som han holder af, for her kommer man tæt på gæsten, og har overskud og tid til at kere sig om den mindste detalje. For Rasmus er det nemlig vigtigt at kunne være kreativ med maden, sammensætte nye smage og præsentere serveringerne med et glimt i øjet.

Rasmus Kjær

Jeg kan godt lide at overraske. Sidst serverede jeg slikposer som appetizer. Så kan gæsten sidde og smile lidt over det.

– Rasmus Kjær

Kom til jubilæumsmiddag med årets kok 2002

Kom til en middag, som tager dig igennem Rasmus Kjærs år som kok. Alle 14 retter vil blive sammensat af ting, han har lavet eller stødt på gennem tiden.

Du kan blandt andet smage de prisvindende retter, som hentede titlen hjem som Årets kok, Kartoffelprisen samt Den Gyldne Jomfruhummerklo. Der er også flere retter, han har lavet til magasinet Gastro. En enkelt ret er inspireret af Nomas berømte servering med en urtepotte, og der er også andre overraskelser på menuen.

Der er en ret, jeg aldrig har lavet, men som jeg har haft i hovedet hele tiden. Nu skal den simpelthen prøves af – det kan ikke passe, at det ikke er blevet lavet endnu!

– Rasmus Kjær

Tidspunkt: 11. marts 2022 + 26. marts 2022

Pris: Fra 2.500 kr. pr. person

Adresse: Århusgade 22, 2100 København Ø

You may also like...