Fra jord til bord: Den Grønne Verden trækker folk til Lolland
Den Grønne Verden på Lolland Falster har formået at skabe sig et navn og publikum, som rækker langt ud over lokalområdet. Her går far og søn, Gert og Asger Lünekilde helt tilbage til rødderne for at dyrke jorden. Grøntsager, urter og spiselige blomster såes og høstes for til sidst at havne på tallerkenen i Spiseriet.
Den Grønne Verden holder til på Søllestedgaard Gods på Lolland i smukke lokaler og frodige marker lige udenfor vinduerne. Her dyrker man den traditionelle køkkenhave – om end i lidt større skala – der var en indgroet del af landbrugssamfundets husholdning.
Ambitionen er at blive det danske svar på Blue Hill, hvilket de er godt på vej til, for ligesom planterne bliver drømmene både vandet og gødet, så de kan gro. Resultatet kan du smage i restauranten Spiseriet, hvor afgrøderne blandt andet forvandles til smørrebrød og husmandskost.
Her er et portræt af en grøn virksomhed i spirende vækst, og hvor både marker og borde blomstrer året rundt.
En virksomhed i vækst – drevet af far og søn
Grobunden for Den Grønne Verden blev allerede sået for 12 år siden, da familien Lünekilde købte en gård på Lolland. Her ville far Gert dyrke sin hobby, nemlig grøntsager og planter i køkkenhaven. Men det tog hurtigt fart, for Gert har grønne fingre, og den lollandske muld er særligt næringsrig. Før de fik set sig om, solgte de grøntsager og urter til flere virksomheder rundt omkring i landet.
I mellemtiden var sønnen Asger startet i kokkelære, og hans evner i et køkken kombineret med Gerts interesse for planter blev grundessensen i et rigtig godt makkerskab i deres fælles virksomhed Den Grønne Verden.
“At arbejde sammen med sin far er både sjovt og udfordrende til tider. Men vi har heldigvis hver vores spidskompetencer, så det er rigtig fedt. Han går i haven med numsen i vejret, og jeg står i køkkenet, så det fungerer rigtig godt,” fortæller Asger Lünekilde.
I dag er Den Grønne Verden rykket ind i smukke lokaler på Søllestedgaard Gods. Her driver de både deres restaurant Spiseriet og en gårdbutik. Grøntsagerne dyrker de på fem hektar jord, der kun gødes med hestemøg og vand i de tørre perioder.
“Vi rykkede ind i april i år, og siden da er det bare gået over al forventning,” siger Asger Lünekilde.
Husmandskost og luksussmørrebrød trækker folk til Lolland
I Spiseriet har de flere forskellige koncepter på menuen alt afhængig af dag, klokkeslet og årstid. Fredag og lørdag serverer Den Grønne Verden både farverigt smørrebrød og en 3-retters menu, som skifter jævnligt. Men det helt store hit i øjeblikket er deres søndagsevent bestående af 9 serveringer. Konceptet er en slags byg-selv-smørrebrød, hvor forskellige kolde og varme retter kommer ned til bordet, så man selv kan sammensætte elementerne.
“Det er et kæmpe hit hernede lokalt, for her får man virkelig meget for pengene,” lyder det fra Asger.
Vil du nyde et måltid i Spiseriet, skal du være ude i god tid, for der er rift om pladserne. Den Grønne Verdens gode ry er nemlig nået vidt og bredt ud til det ganske land.
“Folk kommer ikke bare til flere måltider, de kommer også langvejs fra. Vi har ofte gæster helt fra københavnsområdet, som kommer igen og igen,” fortæller Asger, som påpeger, at coronapandemien har fået mange københavnere til at søge væk fra byen og investere i flexboliger på Lolland. “Nedlukningsperioden med hjemmearbejde har på mange måder givet os et nyt billede af afstand. For så stort er vores lille land heller ikke”.
En øget bevidsthed om økologi og “fra jord til bord” hos forbrugerne
Trods en opstart under pandemien, har Den Grønne Verden oplevet stor opbakning. Det rygtes nemlig hurtigt, når noget er så godt, at det er værd at køre langt efter.
“Vi startede med én kok tilbage i april, og siden har vi ansat nye nærmest hver måned,” siger Asger, og begejstringen i hans stemme er tydelig. Hvad årsagen er til den store interesse, mener han bunder i flere forskellige ting.
“Nu er vi jo på Lolland, hvor der ikke altid sker så meget,” siger Asger og refererer til lokalområdets store opbakning til Spiseriet. “Men jeg tror også, at folk er blevet mere bevidste om økologi og dét at vide, hvor tingene kommer fra. Her ser de os gå rundt i marken og bære grøntsager ind, mens de spiser. Det tror jeg har stor betydning”.
Udover grøntsager producerer Den Grønne Verden også sin egen honning, og de har små uldgrise gående, som med tiden skal ende på tallerkenen.
“Vi vil så vidt muligt gerne være enten selvforsynende eller hente lokalt. I vildtsæsonen bliver dyrene skudt af lokale jægere på jordene her omkring, og vi henter også kød fra Lollandsgrisen, som bare smager konge! Derudover er vi begyndt at opdrætte uldgrise, som skulle slå kobekød gange tusind og indeholde mere omega 3 end de fleste fisk.”
I forhold til at være selvforsynende er Den Grønne Verden altså ikke helt i mål endnu, men de er rigtig godt på vej. Drømmene vandes dagligt, så mon ikke træerne alligevel gror ind i himlen et sted over Lolland. Det tror vi!
Hvor: Søllestedgårdvej 4, 4920 Søllested