Guide: De skønneste kroer i det danske land

thumb image

Tid til et afbræk fra hverdagen? Det danske land er spækket med kroer, som byder på masser af idyl og dejlig mad.

Nogle gange skal der ikke mere til end en enkelt overnatning og en god middag, før vi føler os som født på ny. Danmark har masser af charmerende kroer og husmandssteder, som venter på dig.

Læs med og saml appetit til din næste getaway. Vi garantere kromiddage i særklasse ved disse skønne steder, som strækker sig fra Nordjylland til Midtsjælland.

Du finder alt lige fra kroer, som serverer gourmetmiddage til steder med klassisk kromad.


Nordjylland

Mortens Kro

Restaurant Mortens Kro er beliggende ved Mølleå Arkaden midt i Aalborgs gamle romantiske bydel med Hjelmerstad og Peder bakkes gades hyggelige små byhuse som nærmeste naboer.

Kroen er en af byens førende restauranter, og det stræber de efter at blive ved med at være. Det er en moderne restaurant, der har fingeren på pulsen – både når det gælder kvalitet, råvarer, indretning og international atmosfære.

Høj kvalitet og rosende ord

I køkkenet benytter de kun ferske råvarer af højeste kvalitet og prioriterer, at de er fra lokalområdet. For at give dig størst muligt indblik i madlavningsprocessen, er køkkenet desuden åbent, så du kan følge med undervejs.

Den høje kvalitet på restauranten kommer blandt andet til udtryk i rosende madanmeldelser – heriblandt 5 stjerner i Børsen i 2012 – og byens højest ratede restaurant med 3 stjerner i den danske spiseguide igennem mange år.

Desuden er de præmieret af den danske spiseguide for deres udvalg af vine, der byder på alt fra gode sydfranske landvine til en af Danmarks største og mest komplette Dom Perignon samlinger fra 1928 og frem.

En barnedrøm

Mortens Kro er en barnedrøm for indehaveren Morten Nielsen. Den kan dateres tilbage til starten af 1970’erne, hvor Morten som barn legede ”Mortens Kro” hjemme i forældrenes dagligstue. Sidenhen har Morten arbejdet på den to-stjernede Michelin restaurant Saint Michel , været køkkenchef på Rold Storkro, vundet titlen som årets kok i 1996 og i 1997 blev barnedrømmen en realitet, da han officielt åbnede Mortens Kro.

Hvor: Mølleå 2-6, 9000 Aalborg

Midtjylland

Højslev Kro

På Højslev Kro kulminerer rendyrket kroidyl med et spændende menukort, der også rummer asiatiske inputs. Det skyldes værtsparret dansk-thailandske baggrund. Friske råvarer finder vej til køkkenet, og kroen byder velkommen til såvel små som store selskaber.

En af landets førende krobeværtninger 

Højslev Kro har alle dage været en yderst velbesøgt landevejskro. Stedet er i dag ejet af parret Claus og Sara Engmann. Da de overtog kroen tilbage i 1997, var de fast besluttede på at satse på madlavning i høj kvalitet og mindeværdige oplevelser hele vejen igennem. Det har placeret Højslev Kro blandt landets førende inden for sin slags.

Inspiration fra Thailand

Sara er født i Thailand, og hendes thailandske rødder giver sig også til udtryk på menuen. Her kan du nemlig nyde både de traditionelle danske retter, men også thailandsk gastronomi.

Alle retter kreeret ud fra de sæsonvarer, som garanterer mest mulig smag. Derudover er kvalitet et nøgleord, i køkkenet på Højslev Kro. Du kan blandt andet få carpaccio af det eksklusive Wagyu oksekød. Selvom navnet lyder eksotisk, bliver kødet leveret fra lokalt kvæg, der har græsset i Naturpark Flyndersø.

Hvor: Viborgvej 220, 7840 Højslev

Malling Kro

Jernbanen i Malling kom med et helt nyt gæstgiveri i året 1884. Siden da har stedet fungeret som kro, og selvom ejerne er skiftet flere gange gennem tiderne, er stedets ånd den samme, som den altid har været. Et varmt og hyggeligt sted, hvor maden smager af meget, og vinen smager af mere.

Simpel gastronomi og unikt vinkort

Hos Malling Kro er ambitionerne høje, og køkkenet kører efter et dogme, der hedder, at mad skal være simpelt, lokalt funderet og fuld og smag. Ofte er det nemlig en større udfordring at skære helt ind til benet, men på den måde får I det hele med. Sådan er det også her, og sætter I jer til bords i restauranten, vil der blive sørget godt for jer, så I ikke mangler det mindste.

Hos Malling Kro har vin i mange år spillet en stor rolle, og det gør den stadigvæk. Huset råder over en stor vinkælder, som byder på mange gode flasker, gamle årgange og spændende historier, som knytter sig til de forskellige vine.

Hvor: Stationspladsen 2, 8340 Malling

Molskroen

I centrum af Danmark, omringet af landets mest naturskønne områder finder du Molskroen. Her serveres havudsigt, idyl og uforglemmelige spiseoplevelser på én og samme tid.

I dag er kroen ejet af ægteparret Vivi og Henrik Frederiksen, som har allieret sig med chefkokken Steffen Villadsen. Maden er en hyldest de traditionsrige tilberedningsmetoder og godt håndværk.

Det betyder ikke, at der hviles på laurbærrene, for Steffen Villadsen ynder hele tiden at nytænke og videreudvikle kroens gastronomiske platform, så det høje niveau bliver bevaret. Alt dette går hånd i hånd med sublim service, som Molskroen også er kendt for. Her er gæsten altid i fokus.

Signature Menu eller a la carte

Her forstår man at bringe naturen ind på tallerkenen, og Molskroen er alment kendt for deres veleksekverede gourmetmenuer. Smag deres Signature Menu, hvor det står dig frit for, om du ønsker 4 eller 8 retter med en tilpasset vinmenu.

Du kan også vælge frit fra kroens smagfulde a la carte kort, som byder på blandt andet østers, friskfanget hummer, godt kød og den populære ostevogn spækket med herlige oste.

Hvor: Hovedgaden 16, 8400 Ebeltoft

Sønderjylland

Hotel Rødekro

Hotel Rødekro er et familiedrevet hotel, der ligger i Rødekro ikke langt fra Aabenraa og centralt i Sønderjylland. Her sætter de pris på den gode stemning, den professionelle tilgang til det, de laver og sætter hyggen i højsædet.

Hotellet lægger vægt på de friske råvarer og den gode smag i køkkenet, og om aftenen tilbyder restauranten et social dining koncept med små forskellige deleretter. Det indbyder til samvær og hygge ved bordene.

Hvis du ikke kan beslutte dig, hvilke retter, du vil prøve, har du mulighed for at gå om bord i enten 6 eller 10 serveringer, køkkenet vælger for dig.

Menukortet er meget alsidigt, men du kan naturligvis finde klassikere som eksempelvis kroens stjerneskud med dampet og stegt fiskefilet, samt laks og rejer eller wienerschnitzel med brasede kartofler og wienerdreng.

Hvor: Vestergade 2, 6230 Rødekro

Fyn

Sortebro Kro

I naturskønne omgivelser ved den Fynske Landsby ligger Sortebro Kro. Her kan du se frem til mad i højeste klasse kombineret med en nostalgisk atmosfære.

Gourmet møder dansk kro

I køkkenet er der fokus på smagen fremfor en bestemt køkkenstil. For dem handler det om at give sig tid til den enkelte råvare og tid til at frembringe det udsøgte hver gang. Sortebro Kro kalder det selv et ’smagens køkken’ og et ’moderne egnskøkken’.

Her er maden lavet fra bunden med et solidt håndværk og masser af kærlighed. Køkkenet følger sæsonens gang og råvarerne er fra lokale leverandører og egen køkkenhave.

Til de silde-glade

Restauranten har åbent mandag til lørdag frokost og aften samt søndag til frokost. På frokostkortet kan man spotte klassiske danske frokostfavoritter som forskellige slags sild, kyllingesalat og pariserbøf.

Du kan også gå all in på den lille populære fisk og bestille en ’Sildetrug’ med både grøntsags sild, kryddersild, røget sild og stegte sild, eller du kan lade dig overraske af kokkens 3-retters frokost menu.

Til aften kan du gå på opdagelse i a la carte kortet eller springe på månedens menu.

Skal det være en helt særlig aften, så kan du også vælge signaturmenuen, der byder på en gourmetoplevelse uden lige med alt, hvad det indebærer.

Hvor: Sejerskovvej 20, 5260 Odense S

Nordsjælland

Fredensborg Store Kro

Fredensborg Store Kro er en historisk perle i det naturskønne Nordsjællandske landskab placeret lige ved siden af Esrum Sø og kongeslot.

Dagen igennem kan du nyde lækre og smagfulde retter i kroens smukke nyrenoverede lokaler med en indbydende udsigt til både have og slot.

Store madoplevelser i skøn natur

På Store Kro er det naturlige køkken i fokus. Råvarerne kommer fra lokale producenter og du finder også ofte naturens vilde urter og andre godter fra den omkringliggende skønne natur på tallerkenen.

Her kræser de talentfulde kokke for detaljen, så det at spise på Frederiksborg Store Kro bliver en stor smags- og sanseoplevelse.

Restauranten har åbent alle dage til frokost, og fra mandag – lørdag er der også åbent til aften.

Det er også muligt blot at komme forbi til en god kaffe og kage foran en af husets pejse eller i den hyggelige gårdhave. 

Hvor: Slotsgade 6, 3480 Fredensborg

Søllerød Kro

På Søllerødvej i Holte finder du den charmerende og historiske Søllerød Kro. I årtier har kroen med den idylliske placering ved kirke, slot, skov  og gadekær været et af landets bedste spisesteder.

Historisk kro

Kroen kan dateres helt tilbage til 1677, hvor den lokale præst oprettede kro for sognebørn og gennemrejsende.

Den lange historie kommer blandt andet til udtryk i bygningens udseende og i kroens idylliske omgivelser. Hvor omgivelserne er præget af historie, står det anderledes til i køkkenet.

Her arbejdes det hele tiden hårdt på at give gæsterne en sublim spiseoplevelse med førsteklasses betjening og kulinariske oplevelser fra nutiden.

Klassisk fransk gastronomi

Køkkenet er klassisk fransk tilsat en god portion kreativitet og moderne æstetik.

På menukortet finder du gourmetfavoritter som trøfler, kaviar og foie gras og disse gedigne kvalitetsingredienser kombineret med masser af nytænkning er kernen i Søllerød Kros gourmetkøkken.

Michelin og stjernekokke

Søllerød Kro har en imponerende række af stjernekokke, som har været med til at forme kroen gennem tiden. For eksempel har Søren Gericke, Michel Michaud, Francis Cardenau, og Jacob de Neergard kogt bag kroens komfur.

I dag er kroens køkkenchef Brian Mark Hansen, som er tidligere ansat på Ruths Hotel i Skagen, Kong Hans Kælder og Christiansholm Slot.

I 2007 fik restauranten sin første Michelin-stjerne, som den har værnet om lige siden. 

Hvor: Søllerødvej 35, 2840 Holte

Rørvig Kro

I det Nordvestlige Sjælland finder du den charmerende Rørvig Kro. Kroen ligger badet i sollys, og i sommeren er terrassen altid propfyldt med glade gæster, der nyder en god frokost og kolde drikkevarer under parasollerne.

Restauratørpar renoverer kro fra 1870

I 2001 blev Rørvig Kro overtaget af restauratørparret Tanja Christensen og Lars Nielsen. De er begge erfarne spillere indenfor branchen, og CV’et rummer store restaurantnavne som Søllerød Kro, Saison og Kommandanten.

Fransk- og italienskinspireret mad

Kroens menukort står på helstøbte retter, som drager sin inspiration i det franske og italienske køkken. Udover de hjemlige og hyggelige rammer er oplevelsen centreret om maden, og du vil opleve kreative kreationer med spændende smagskombinationer og farver.

Hos Rørvig Kro arbejder de ambitiøst med brugen af danske råvarer, som de henter hos lokale producenter i omegnen. Råvarerne har derfor den fornødne saft og kraft, der skal til for at retterne smager himmelsk.

Hvor: Toldbodvej 55, 4581 Rørvig

Øvrige Sjælland

Gershøj Kro

På Gershøj Kro & Strandhotel i Kirke Hyllinge har de grundværdierne i orden i jagten på den gode smag.

Den 1. april 2021 overtog stjernekokken Gabriel Hedlund og restauratør Rune Lindegaard Nielsen forpagtningen af stedet med en ambition om at skabe endnu en ny æra i kroens historie.

Rune driver i forvejen hele seks sushirestauranter i København og Trekroner, mens Gabriel har erfaring fra flere højprofilerede restauranter som head chef hos Michelin-restauranten Vollmers, Kokkeriet m.m.

Danske klassikere med strejf af fransk bistro

Stilen er signeret dansk-nordisk madlavning med inspiration fra det franske køkken. Og da vandet forefindes lige i baghaven, er det særligt retter med fisk, som Gabriel og kokketeamet holder meget af at servere.

Her er der altid højtbelagt smørrebrød på menuen, lækre bøffer, wienerschnitzel samt pil-selv rejer, østers og dampede blåmuslinger. 

Retter, som passer perfekt til at nyde med udsigt over fjorden – og enten fra terrassen eller inden i restauranten. 

Hvor: Gershøj Havnevej 14A, 4070 Kirke Hyllinge

You may also like...