Overset rejsemål: Eventyrlige Tallinn byder på Michelinhædret mad til en rigtig god pris

thumb image

Gemt i Estland finder du en virkelig undervurderet rejsedestination. I hovedstaden Tallinn kan du nemlig opleve gastronomi i verdensklasse på de nyvundne Michelinrestauranter og så endda til meget overkommelige priser.

Jovist – Paris, Rom og London er fantastiske byer, fulde af oplevelser med mad, kultur og historie. Men har du besøgt Tallinn i Estland?

Ud over at være en smuk hovedstad med Europas bedstbevarede middelalderarkitektur, idylliske parker og talrige unikke attraktioner, er deres gastronomiscene i dén grad også grund nok i sig selv til at rejse dertil.

Og så er Estland netop blevet det første baltiske land, som nævnes i Michelinguiden.

Michelinstjernedrys i Tallinn

Den 25. maj offentliggjorde Michelin, at hele 31 estiske restauranter havde gjort sig bemærket i Guiden, og hvor to af dem modtog den prestigefyldte Michelinstjerne.

Fem restauranter blev hædret med den prestigefyldte titel Bib Gourmand, som uddeles, hvis restauranten serverer mad i topkvalitet til rimelige penge. Yderligere to restauranter fik overrakt den grønne Michelinstjerne, som er en pris der gives, hvis restauranten har udvist eksemplarisk bæredygtig praksis.

Så hvis du drømmer om en weekend med unikke madoplevelser i verdensklasse, men til billige penge, er det altså den estiske hovedstad, du skal besøge.

Her kan du læse om de restauranter i Tallinn, som er blevet hædret i forbindelse med årets Michelinuddeling.

1 Michelinstjerne: Restaurant 180° by Matthias Diether

180° by Matthias Diether er en af de to restauranter, som dette år fik tildelt den prestigefyldte Michelinstjerne. Det udsøgte og succesfulde spisested åbnede i august 2018 og styres af køkkenchefen Mathias Diether, der tidligere arbejdede ved First Floor i Berlin, hvor han konsekvent fik tildelt en Michelinstjerne hvert år siden 1997.

Udover de billedskønne serveringer i restauranten, kan du også kaste dit blik på den smukke udsigt over havet og det åbne køkken, hvor du kan overvåge kokkene brillere deres arbejde med gryder og pander.

På menuen vil du finde retter, som lægger sig op ad den nordiske stil, hvor kød, fisk og grøntsager blandt andet er i centrum. Køkkenet er forankret i estiske smagsvarianter, men også til en hvis grad præget af internationale tendenser.

Du kan vælge enten at bestille fra a la carte menuen, eller prøve Matthias Diethers tasting menu, som består af fire udsøgte retter til kun 885 danske kroner.

Hvad end du vælger, er du garanteret en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige.

Hvor: Staapli 4, Port Noblessner 10415 Tallinn

1 Michelinstjerne: Restaurant NOA Chef’s Hall

Den anden Michelinvinder er NOA Chef’s Hall, som i øvrigt er en del af den stilrige Noa Restorant. NOA Chef’s Hall ligger i en moderne, arkitekttegnet bygning, hvor brede glastag og panoramaudsigt ud over den Finske Bugt, er med til at gøre spiseoplevelsen ekstra speciel. Udover udsynet til den estiske natur, kan du følge med i det åbne køkken, hvor kokkene mestrer deres specialiteter over åben ild.

På menukortet finder du retter, som er lavet af absolut luksusingredienser fra hele verden. Der er både kammuslinger fra Norge og hummere fra Canada, men også lokale råvarer, som køkkenet formår at trylle om til spiselige kunstværker.

Retterne bliver tilberedt i spektakulær stil, hvor kokkene formår at snakke med deres gæster om, hvad de er i færd med, samtidigt med at de kreere den lækre ret, du skal til at sætte tænderne i. En tasting menu med 7-10 serveringer koster 1.115 danske kroner.

Hvor: Ranna tee 3, Tallinn 12112

Bib Gourmand: Restaurant HÄRG

På HÄRG kan du nyde en udsøgt middag i afslappede rammer med flotte stenvægge og kobber-lysekroner. Den elegante restaurant drives af den kendte grillmester Enn Tobreluts, og sammen med sit team byder de på velsmagende grillretter, som er blevet tilberedt på lave temperaturer over kul.

HÄRG er særligt kendt for signaturretten ‘The dirty steak’, hvor kødet steges direkte på kullet. En hovedret koster mellem 100-200 kr. af det fineste kød, så det er til priser, der bestemt er til at betale.

Hvor: Maakri 21, Tallinn 10111

Bib Gourmand: Lore Bistroo

Ved havnen Noblessner i Tallinn finder du en smadderhyggelig bistro kaldet Lore Bistroo, hvor du kan spise lækkert comfort food.

Når vejret er lunt, kan du nyde maden udenfor med udsigt til molen, vandet og de fine skibe, og indenfor bliver du mødt af mønstrede stenfliser, ild i pejsen og et flot, åbent køkken.

Her serverer de mad, der er oplagt at dele mellem jer, så du kan smage på flere herligheder. Prøv eksempelvis “Lore experience”, hvor I deles om 5-6 forskellige retter (såsom 3 forretter, 2 hovedretter og 1 dessert). Den oplevelse koster kun 335 kr., hvorfor Michelinguiden har givet spisestedet titlen Bib Gourmand for den velsmagende mad til en virkelig god pris.

Hvor: Peetri 12, Tallinn 10415

Bib Gourmand: Mantel ja Korsten

I et hyggeligt, grønt træhus finder du Mantel ja Korsten, der på dansk betyder kamin og skorsten. Et kig på huset gør det klart, at det er de fine, hvide skorstene på det røde tag, som stedet er navngivet efter, samt den flotte indendørs kamin.

Indenfor i restauranten bliver du mødt af et lyst og farverigt møblement, hvor du kan glæde dig til at smage det bedste fra middelhavskøkkenet. På menukortet finder du retter som pasta med kæmpe tigerrejer og safran eller havtaske med tomat ravioli og ricotta til 120 kr. Mums!

Hvor: Poska 19a, Tallinn 10216

Bib Gourmand: Noa

Glæd dig til at smage noget af det mest friske fisk, du nogensinde har smagt, på Noa i Tallinn. På den tjekkede restaurant kan du nyde udsigten af Tallinn by og havet. Her serverer de retter fra alle verdens hjørner, men særligt fisken er deres speciale.

Menuen skifter jævnligt, hvor du har mulighed for at vælge mellem lette retter til deling og forskellige a la carte-retter. Prøv eksempelvis deres velsmagende miso torsk med hummer bisque, grønne ærter og blomkål til 190 kr. Du vil ikke blive skuffet!

Ved Noa har Michelin vurderet, at prislejet er ekstraordinært lavt for mad på dette niveau.

Hvor: Ranna tee 3, 12111 Tallinn

Grøn Michelinstjerne: Fotografiska Restoran

I Tallinn blev der givet én grøn michelinstjerne, og den gik til Fotografiska. Restauranten tager udgangspunkt i zero waste, hvor alt – fra næse til hale og fra rod til blad – kommer på tallerkenen.

Nyd den billedskønne udsigt over den gamle bydel i Tallinn, mens du med god samvittighed kan nyde lækre serveringer med lokale, økologiske og bæredygtigt producerede råvarer

På tagterassen har restauranten egen have, hvor de holder bier og dyrker restaurantens afgrøder. Et stensikkert besøg værd!

Hvor: Telliskivi 60a-8, 10412 Tallinn

Michelin-oversigt i Estland

Herunder kan du se alle restauranter i Estland, der nævnes i Michelinguiden 2022.

Bib Gourmand-restauranter:

The Michelin Green Stars:

  • Põhjaka Manor, Mäeküla
  • Fotografiska, Tallinn

Michelinanbefalede restauranter:

Flere restaurant nyheder...