White Guide 2022 – Her er vinderne

thumb image
Foto: Alchemist

Mandag den 28. november var der prisuddeling ved årets White Guide 2022. Se vinderne her.

Hvem blev årets restaurant, hvor kan du få årets vinoplevelse eller mest smag for skillingen? I mandags var den danske restaurantscene inviteret til dette års White Guide prisuddeling, der er Skandinaviens pendant til Michelin og den førende restaurantguide i Norden.

Stjernekokke, restaurantchefer og sommelierer var mødt op i Axelborg i København for at hylde nogle af branchens allerbedste præstationer. Er du nysgerrig efter at vide, hvem der er årets unge kokketalent, eller hvor du skal spise, hvis du vil have årets bedste ret med økologisk ost?

Find svaret herunder, hvor vi præsenterer dig for nogle af vinderne.

Årets Bedste Restaurant 2022: Alchemist

Foto: Alchemist

Det var kun to points, der skilte nummer 1 og nummer 2. Det var dog Alchemist, der gik hjem med titlen som Årets Bedste Restaurant 2022.

Når White Guide kårer Årets Bedste Restaurant, er der traditionen tro countdown blandt Kongerigets 10 allerbedste restauranter. De repræsenterer alle en restaurant, der byder på en kulinarisk helhedsoplevelse i verdensklasse.

Temaet i denne sæson for totaloplevelsen på restaurant Alchemist er Identitet, og det er vi ikke i tvivl om, når vi igennem hele aftenens forestilling på fem akter og 33 retter bliver stillet overfor etiske spørgsmål om, hvad det er, vi tillader os, når vi forbruger fødevarer.

Dommerpanelet, White Guide

Årets 10 Bedste Restauranter 2022

1. Alchemist (39/40 point for mad, 98/100 totalpoint)

2. Noma (39/40 point for mad, 96/100 totalpoint)

3. Geranium (38/40 point for mad, 97/100 totalpoint)

4. Jordnær og Kadeau København (38/40 point for mad, 94/100 totalpoint)

6. AOC (38/40 point for mad, 93/100 totalpoint)

7. Frederikshøj og Søllerød Kro (37/40 point for mad, 95/100 totalpoint)

9. Lyst og Mielcke & Hurtigkarl (37/40 point for mad, 94/100 totalpoint)

Årets Ret med Økologisk Ost: Formel B

Foto: White Guide

For første gang er prisen Årets Ret med Økologisk Ost blevet uddelt. Her var det Formel B, der vandt prisen for deres ret. Retten indeholder to forskellige oste: En Tilia Mundo, en fast gedeost med askebeklædt skorpe fra Tebstrup Mejeri. Nederst er en lagret komælksost Maestro Gudenå Guld fra Them Andelsmejeri. Smukt ser det ud!

Retten har en yderst elegant brug af syre og frugtige noter som skaber et naturligt modspil til den fede og salte ost. Retten er opbrudt i to serveringer, hvor alle råvarerne, og ikke mindst ostene får hver deres fremtoning og struktur – men som også komplimenterer hinanden perfekt. Retten er smuk og æstetisk overlegen, med stor respekt for formgivningen. En elegant og balanceret ret! 

Dommerne, White Guide

Nominerede: Alimentum, Aalborg og Restaurant Treetop, Vejle

Årets oksekødsservering: Hærværk

Foto: Hærværk

Vinderes af særprisen for årets oksekødsservering gik til Aarhus-restauranten Hærværk. Her opererer de ud fra en bæredygtig og økologisk filosofi, som gennemsyrer alt, de laver.

Hærværks leverandører er ligesom dem selv en god flok ildsjæle, der brænder for kvalitet og bæredygtighed. De kommer alle fra lokalområdet og det betyder, at råvarerne er så friske som muligt, når de havner hos kokkene i Hærværks køkken. Herudover er alle råvarerne 90-100% økologiske, hvilket er nok til at sikre restauranten det økologiske spisemærke i guld.

Nomineret: Henne Kirke by, Hesselet, Hærværk

Årets Vinoplevelse: Syttende

Foto: Syttende

Vinderen af årets vinoplevelse blev Hotel Alsiks skønne restaurant Syttende. Den Michelin anerkendte restaurant har tidligere på året høstet anerkendelse for deres velassorterede vinkort af bl.a. Star Wine List, så det er ikke et under, at Syttende løber med prisen for årets vinoplevelse 2022.

De var oppe mod højprofilerede navne som Geranium og Levi. Stort tillykke og godt gået!

Årets bedste ret med gris: Restaurant Resumé

Foto: White Guide

Vinderen af Årets Ret med Gris er Restaurant Resumé, der ligger i hjertet af Svendborg. Restauranten har kun været åben i få uger, men har alligevel formået at løbe med sejren. Der var ellers hård kamp mellem nogle af landets bedste restauranter i kampen om at vinde prisen.

Klassisk velsmag og anretning når det er allerbedst. Utrolig flot arbejde med hovedemnet, hvor grisekødets egenskaber gennemsyrer alle aspekter af servering. Retten iscenesætter grisen på fornemmeste vis, stor respekt for råvarer og for smagen. Retten er en gennemført rejse i grisekødets smag og alsidighed, hvor mange udskæringer er bragt i spil. Retten fremstår som en kødservering, der ikke blot fremhæver kødet, men også formår at komplimentere og bringe ekstra liv til det grønne garniture. Flotte tekniske detaljer fra en kok, der ikke kun mestrer teknikken, men også eksekverer på velsmag og balance. 

Dommerne, White Guide

Nomineret:
Restaurant Gemini, København V.
Restaurant ET, Aarhus
Treetop Restauranten, Vejle
Restaurant Polly, Frederiksberg

Årets ret med fisk og skaldyr: Svinkløv Badehotel

Foto: White Guide

Det blev Emil Kirkegård og Oliver Bendi fra Svinkløv Badehotel der vandt ’Årets Ret med Fisk & Skaldyr 2022 for deres ret med udgangspunkt i jomfruhummer.

Ifølge dommerne fremviser kokkene et højt teknisk niveau af tilberedning, der skaber en af de bedste jomfruhummerretter ever. Det er svært ikke at blive sulten, når vi læser de fine ord.

Stort tillykke til Svinkløv Badehotel!

Nominerede: Formel B, København V og Okê, Ruths Hotel, Skagen

Andre priser hos White Guide 2022:

Årets Smag for skillingen:
Nomineret: Hærværk, Anarki, Prins

Årets Snack:
Nomineret: Lyst, Oké, á terre

Årets unge kokketalent:
Nomineret: Kristian Nurup Carstensen, Bühlmann – Magnus Brandenburg Carlsen, Alchemist – Elisabeth Madsen, Svinkløv Badehotel

Årets Jan Restorff (Serviceoplevelse):
Nomineret: Team Geranium, Helle Lieffroy, Jesper Boelskifte

Årets Bæredygtige:
Nomineret:  Tri, Mota, Alouette

Årets Nye Restaurant:
Nomineret: Tri, Domæne, Mark

Årets Feelgood Oplevelse:
Nomineret: Svinkløv Badehotel, Lieffroy, Mielcke & Hurtigkarl

Årets Dessertoplevelse:
Nomineret: Geranium, Falsled Kro, Mota

Sådan kårer White Guide vinderne

White Guide er Nordens største, uafhængige restaurantguide, og den eneste guide med anonyme anmeldelser af uafhængige professionelle madjournalister. Alle restauranter bliver besøgt to gange – men aldrig af den samme anmelder. Her kåres vinderne ud fra et avanceret pointsystem, der vurderer restauranten på parametre som mad, drikkevarer, service og stemning.


You may also like...