Køkkenchef på Nærvær: ’Jeg har lært, hvor meget værtskab betyder’

thumb image

På den anmelderroste Restaurant Nærvær har topkokken Yves le Lay en ambition om at skabe større nærvær mellem gæster og køkkenet.

Restaurant Nærvær slog dørene op for første gang i maj 2017, og siden da har det regnet med stjerner og gode anmeldelser i bl.a. White Guide, Politiken og Berlingske.

Og når man ved, hvem der huserer i køkkenet, er det slet ikke så mærkeligt.

Det er nemlig den anerkendte fransk-danske kok, Yves Le Lay, der bl.a. har en fortid på Nimb Terrasse, Søllerød Kro, Falsled Kro og den estiske toprestaurant Pädaste Manor.

Mere nærvær

Den lille restaurant rummer blot 14 pladser, der alle har direkte udsyn til køkkenet.

Og for køkkenchefen, Yves Le Lay, var det netop ønsket om at få gæsterne helt ind i køkkenet, der var drivkraften bag den nye restaurant:

”Jeg vil gerne være nærværende for gæsterne, så jeg kan fortælle dem historien om maden og vise dem køkkenet i al sin ærlighed,” forklarer Yves Le Lay.

For kokken har det nemlig altid været en udfordring at finde den helt rette balance mellem madlavning og historiefortælling:

”Jeg har ofte følt, at hvis jeg er for meget i restauranten, så mister jeg kontakten til køkkenet – og omvendt: hvis jeg er for meget i køkkenet, så mister jeg kontakten til gæsterne,” forklarer han.

Værtskabet i fokus

Med den nye og intime restaurant, må topkokken hermed i højere grad agere vært – hvilket handler om balance og situationsfornemmelse, forklarer han:

”Jeg er en ret udadvendt person, så det falder mig meget naturligt at agere vært, men det handler rigtig meget om at mærke efter, hvad gæsten ønsker.” Han tilføjer:

”Eksempelvis må man hurtigt fornemme, om det er gæster, der vil have masser af historier om maden, eller om de gerne vil passe sig selv.”

Til værtsrollen henter den unge kok især inspiration fra sin tidligere kollega, restaurantchefen på Søllerød Kro, Jan Restorff – der i 2016 bl.a. modtog prisen for “Årets Serviceoplevelse” uddelt af White Guide Danmark:

”Jan Restorff er mit store forbillede, når det kommer til værtsrollen. Han har virkelig lært mig, hvor meget værtskabet betyder for en god restaurantoplevelse – og at det ikke handler om ego, men om gæsten.”

Frit spil i køkkenet

I køkkenet bliver der lavet retter, som henter inspiration fra det franske køkken – men der skal ikke herske dogmer, understreger Yves Le Lay:

”Som kok og souschef på andre restauranter har jeg altid været underlagt dogmer og regler. Så det har været vigtigt for mig at skabe et køkken, hvor der er frit spil,” siger han og uddyber:

”Jeg har især en forkærlighed for asiatiske og nordafrikanske smage, og jeg kan eksempelvis løfte en ret ved at putte blot en lille knivspids spidskommen i, så den får en underspillet snært af det.”

Har du lyst til at opleve anmelderroste Nærvær, kan du sikre dig en plads her:


Book bord på Nærvær ➤

Adresse: Strandgade 87C st., 1401 København K

You may also like...

1 Response

  1. Frank siger:

    Wow har han først lært det nu